Po krijohet njeriu kafshë në Japoni. Ja eksperimentet që do ju fusin të dridhurat dhe që kanë entuziazmuar shkencën!

Qeveria mbështet shkencëtarin Hiromitsu Nakauchi për të rritur embrione kafshësh me qeliza njerëzore.

Disa embrione të pazakonta së shpejti mund të rriten në Japoni: ato të hibrideve të mi-njeri dhe mi-njerëzor, po raportojnë burimet e mediave ndërkombëtare.

Një grup hulumtues në Japoni mori miratimin nga një komitet në qeverinë Japoneze për të ecur përpara me një eksperiment që do të vendosë një lloj të qelizave burimore njerëzore (qelizat që mund të rriten në pothuajse çdo qelizë) në embrione kafshësh.

Pasi të jenë brenda embrioneve, qelizat njerëzore – të quajtura qeliza të plota të fuqishme të induktuara (iPS) – mund të rriten në organe specifike. Nëse gjithçka shkon mirë, studiuesit planifikojnë që përfundimisht të rritin organe njerëzore në kafshë të tjera, të tilla si derra. Ndoshta këto organe mund të përdoren një ditë për transplantimin e organeve tek njerëzit, thanë studiuesit.

“Unë personalisht mendova se ishte shumë emocionuese” që qeveria japoneze miratoi këtë projekt, tha Ronald Parchem, një profesor asistent i neuroshkencës në Kolegjin e Mjekësisë Baylor në Hjuston, i cili nuk është i përfshirë në kërkimin e ri. “Ka një potencial të jashtëzakonshëm për të ndihmuar shumë njerëz që vuajnë nga një larmi e madhe sëmundjesh ose kanë nevojë për lloje të ndryshme të indeve ose zëvendësimit të organeve.”

Megjithatë, ka pyetje shkencore dhe etike që mund të lindin ndërsa përparon ky studim.

Në fillim, qeveria japoneze i jep mbështetje një shkencëtari japonez të qelizave burimore për të krijuar embrione kafshësh që përmbajnë qeliza njerëzore dhe t’i transplantojnë ato në kafshë zëvendësuese.

Shkencëtari Hiromitsu Nakauchi planifikon të rritë qelizat njerëzore në embrione miu dhe miu dhe më pas të transplantojë ato embrione në kafshë zëvendësuese. Qëllimi përfundimtar është prodhimi i kafshëve me organe të bëra nga qelizat njerëzore që mund të transplantohen te njerëzit.

Ministria e arsimit dhe shkencës e Japonisë lejoi krijimin e embrioneve njerëzore-kafshë që mund të transplantohen në kafshë zëvendësuese dhe të afrohen. Eksperimentet e Nakauchi janë të parat që miratohen sipas rregullave të reja të Japonisë.