A ke një zhurmë të çuditshme tek veshi kur je në qetësi? Ja disa nga shkaqet dhe si ta parandalosh.

Ndonjëherë, pas një koncerti ose ekspozimi ndaj tingujve ose zhurmave tepër të larta, ne mund të perceptojmë një tingull gumëzhitës.

Duket se nuk vjen nga ndonjë burim, dhe çuditërisht, ne jemi në gjendje ta dëgjojmë atë vetëm kur gjithçka tjetër është e heshtur.Bright Side do t’ju tregojë më shumë rreth këtij fenomeni kurioz që mund ta keni përjetuar të paktën një herë në jetën tuaj. Vetëm mos harroni se nëse vini re diçka të jashtëzakonshme, është më mirë të konsultoheni me një mjek.

Një tingull me një origjinë të panjohur

Gumëzhitja, fërshëllima ose zhurma e çuditshme në veshët tanë njihet si tringëllimë në veshët. Shtë një perceptim fantazmë i një tingulli kur nuk ka burim për të. Për shkak se çdo person është i ndryshëm, ai gjithashtu mund të shfaqet si një ulërimë ose një goditje e shpejtë, dhe ka disa faktorë që mund ta shkaktojnë atë. Simptoma e ziles në përgjithësi është e përkohshme dhe mund të jetë delikate ose, në disa raste, aq intensive sa që e bën të vështirë zhvillimin e një bisede.Sidoqoftë, nëse zhurma zgjat shumë ose është kronike e përsëritur, kjo mund të ndërhyjë në jetën e përditshme të atyre që e përjetojnë atë.

Shkaku i këtij tingulli gumëzhitës të pazakontë

Tinitusi ndodh për shkak të dëmtimit të qelizave të vogla të flokëve të vendosura në veshin tonë të brendshëm. Këto qeliza formojnë vile të vogla afër kokleas që lëvizin sipas valëve të zërit që arrijnë në veshët tanë. Nervi dëgjimor më pas i percepton dhe i interpreton këto valë si tinguj. Por kur vilet plagosen, ato dërgojnë një mesazh të pasaktë dhe sinjali i gabuar dërgohet në trurin tonë, gjë që na bën të dëgjojmë një stimul që nuk është realisht i pranishëm.

Faktorët që mund të provokojnë këta tinguj kumbues

Këto dëmtime të vogla në veshin e brendshëm mund të gjenerohen nga disa shkaqe, duke përfshirë:

Ekspozimi ndaj zhurmës së lartë për një kohë të gjatë, të tilla si një koncert ose konstruksion, ose dëgjimi përmes altoparlantëve ose kufjeve në një vëllim shumë të lartë mund ta shkaktojë atë. Në rastin e parë, është e lehtë të shërohesh nga dhe të kthehesh në normalitet. Por në rastin e dytë, për shkak se është i zakonshëm, dëmi i shkaktuar nga vëllimi i tepërt që arrin në vesh mund të bëhet i përhershëm.

Dylli i veshit gjithashtu mund të jetë shkaku i tringëllimë në veshët. Një pengesë në kanalin e veshit për shkak të akumulimit të dyllit të veshit mund ta bëjë atë të fryhet dhe madje të irritojë daullen e veshit, duke gjeneruar këtë tingull imagjinar të bezdisshëm. Kjo gjithashtu mund të lindë nga një infeksion i veshit.

Ndërsa plakemi, gradualisht mund të humbasim sensin e dëgjimit, i cili në planin afatgjatë , mund të sjellë një ndjesi të vazhdueshme gumëzhitjeje ose klikimi tek njerëzit mbi 60 vjeç.

Një shkak tjetër janë ndryshimet në presionin e gjakut.

Lëndimet e kokës dhe qafës, dhe madje edhe stresi i tepruar në këto zona, mund të çojnë në tringëllimë në veshët sepse ato janë të lidhura me dëgjimin tonë. Kur ky është burimi i ziles, zakonisht ndodh vetëm në një vesh.Nga ana tjetër, gjendja mund të tregojë një forcim të kockave të veshit të mesit (otoskleroza), e cila është një nga simptomat kryesore të tij.Kur artikulacioni temporomandibular (vendi ku nofulla takon kafkën) pëson ndonjë ndryshim ose dëmtim, ai mund të shkaktojë tringëllimë në veshët për shkak të afërsisë së tij me veshin.Kjo ndjesi, në raste më ekstreme, mund të jetë një shenjë e sëmundjeve, të tilla si sindroma Ménière, një gjendje në veshin e brendshëm; ose schëannoma vestibulare, e cila prodhohet nga një tumor beninj i vendosur në kafkë.Përdorimi i ilaçeve, të tilla si ilaqet kundër depresionit, antibiotikët dhe pilulat e ujit gjithashtu mund të shkaktojnë këtë simptomë.

Si të parandaloni tringëllimën në vesh

Nëse kjo ndjesi zgjat shumë gjatë dhe perceptohet me intensitet të lartë, mund të ndikojë në jetën tonë të përditshme dhe të shkaktojë lodhje, mungesë përqendrimi, nervozizëm dhe probleme me gjumin ose kujtesën.Për këtë arsye, është më mirë të shmangni tinguj jashtëzakonisht të zhurmshëm, të mos dëgjoni kufje me vëllim të plotë dhe nëse shkojmë në një ngjarje apo zonë të zhurmshme, është mirë të përdorni kunja veshi për të mbrojtur veshët tanë. Essentialshtë gjithashtu thelbësore që të kujdesemi për shëndetin tonë kardiovaskular me një dietë të shëndetshme dhe ushtrime fizike, pasi nuk ka ndonjë trajtim specifik për këtë gjendje.